Пекти паску — непроста наука. Не кожній досвідченій господині вдається щоразу досягти успіху. Етнографічні записи свідчать, що до цього ритуалу господиня одягала чисту сорочку. Готували тісто здебільшого опарним способом, коли воно підходило двічі, господиня, промовивши: «Господи, благослови Своїм Духом Святим», виробляла паски, зверху з двох смужок тіста викладала хрест і колоски. Пасок пекли багато — не лише для членів своєї родини, а й для убогих.
Паску пекли лише раз на рік, і кожна господиня намагалася зробити її найсмачнішою. Звісно, це залежало від уміння та від складових, наприклад, яєць клали навіть по 130 штук. Кажуть, що паска на самих жовтках довго не черствіє. Нині рецепти дещо спростилися, однак головні правила приготування цього ритуального виробу збереглися. Пропонуємо кілька порад, що можуть допомогти у цій справі.
- Дріжджі мають бути свіжими, світлими, мати приємний запах.
- Духовку варто прогрівати якомога довше, перш ніж покласти виріб.
- Борошно брати лише вищого гатунку, неодмінно просіюйте його.
- Масло треба свіже, високої жирності, без хімічних добавок.
- Форму заповнювати тістом на чверть, а в піч ставити тоді, коли тісто піднялося на третину форми.
- Ліпше не ходити кухнею, доки печеться паска чи бабка. Та й господині не варто сідати, інакше булка не виросте.
- Готовий виріб ще у формі треба покласти на решітку, щоби дно не відіпріло.
- Виймати з форми, коли трохи схолоне, але не зовсім холодну.
- Щоб висока паска не «сіла», її, діставши з форми, треба покласти на рушник, розстелений на матраці або тугій подушці.
Господині, які поділилися своїми рецептами, радять вимішувати тісто майже годину, воно мусить добре відставати від рук. Форму треба заповнити тістом на третину – під час випікання паска підійде. Готову накривають рушником, щоб пом’якшала. Доки печуться паски, не можна відкривати духовку – тісто «присяде». Вважають, що перед випіканням треба завісити вікна. Якщо хтось загляне у вікно, коли готують тісто, паски не вдадуться.
У будь-якій людині захований цілий світ, нескінченно цінний в очах Божих. Олександр Мень
500 г борошна, 30 г свіжих дріжджів, 180 мл молока, 100 г вершкового масла, 5 жовтків, 70 г родзинок, 70 г волоських горіхів, 1/2 ч.л. лимонної цедри, по 1/4 ч.л. мелених мускатного горіха і кардамона, 100 г цукру, 2 ст.л. коньяку, 1/4 ч.л. солі, ванілін на кінчику ножа.
Готуємо опару. Для цього підігріваємо молоко (воно не повинне бути гарячим — тільки теплим), кришимо в нього дріжджі, додаємо 1 ст.л. цукру і третину борошна, розмішуємо до однорідного стану і ставимо в тепле місце на 20 хвилин.
Жовтки збиваємо дочиста з цукром.
Додаємо ванілін, коньяк і розтоплене вершкове масло, розмішуємо до однорідності. Додаємо отриману масу в опару, перемішуємо, додаємо цедру, прянощі і решту борошна, добре вимішуємо.
Ставимо тісто підходити в тепле місце приблизно на годину — об'єм повинен збільшитися удвічі.
Обминаємо тісто, що підійшло, вмішуємо в нього родзинки і 3/4 нарубаних волоських горіхів.
Розкладаємо по формах, наповнюючи їх максимум наполовину. Залишаємо на 30 хвилин. Посипаємо горіхами, що залишилися.
Випікаємо в розігрітій до 180 градусів С духовці 35 хвилин, потім зменшуємо температуру до 160 градусів і печемо ще 25 хвилин. З готової паски дерев'яна лучина повинна виходити сухою.
Виймаємо паску з форми, посипаємо верх цукровою пудрою і ставимо охолоджуватися.
Заварна паска
500 г ринкового жирного сиру, 100 г різноколірних цукатів, 2 ст.л. рубаних волоських горіхів, 100 г вершкового масла, 2,5 ст.л. молока, 2 жовтки, 100 г цукру, 1 ч.л. ванільного цукру.
Сир відтискуємо через два шари марлі і протираємо крізь сито.
Жовтки розтираємо дочиста з цукром, додаємо молоко.
Переливаємо суміш у металевий посуд, ставимо на «водяну баню» і, постійно помішуючи і не доводячи до кипіння, тримаємо до тих пір, поки маса не почне густіти. Знімаємо з вогню, додаємо вершкове масло, розмішуємо до однорідності. Потім додаємо горіхи, ванільний цукор і нарізані на шматочки цукати.
Поступово, в декілька прийомів вводимо сир, кожного разу обережно перемішуючи.
Перекладаємо масу на марлю, складену в два шари, піднімаємо краї і зв'язуємо їх шнурком — виходить мішечок.
Підвішуємо масу на ніч, потім кладемо в пасочницю (або іншу форму) і ставимо зверху щось важке. Переносимо в холодне місце на 3-4 години.
Спочатку робимо опару — дріжджі розвести теплим молоком і змішати з половиною норми борошна. Поставити в тепле місце на 3-6 годин (залежно від теплоти місця). Коли опара підніметься і почне осідати, додати борошно, що залишилося, жовтки, яйця, масло, цукор, мелений кардамон, шафран і родзинки. Добре вимісити. Поставити в тепло, щоб збільшилося у 2-3 рази. Потім у змащені маслом форми викласти тісто наполовину об'єму. Коли підійде і заповнить весь об'єм, змастити яйцем і посипати мигдалем та цукатами. Духовку розігріти до 200 градусів С, випікати близько години. Прикрасити на свій розсуд, наприклад, цукровою глазур'ю, вафельними квітами і цукатами.
Пасха бабусі
Борошно 6 склянок,
яйця 6 шт,
молоко 0,5 л,
цукор 1,5 стакана,
маргарин 300 г,
родзинки,
ванілін
Всі компоненти для тіста брати в теплому вигляді. 1 пляшку молока вилити у велику миску, де буде тісто, 1,5 стакана цукру злегка підігріти і розмішати, 3 стакани муки, поставити в тепле місце на 1,5-2 години (щоб збільшилося в об'ємі удвічі). 6 жовтків розтерти з 1,5 ст. цукру дочиста, додати ванілін і в тісто. 300 р. маргарину розтопити і додати половину його в тісто. Білки збити і теж в тісто. Додати ще близько 3 ст. муки і місити: на дошку насипати муки, покласти тісто. Руки очистити, вимити, змастити маргарином, що залишився, і місити. Знову очистити руки, змастити і місити поки тісто не перестане прилипати до рук. Покласти тісто в миску і знову поставити в тепле місце на 1,5-2 години. Родзинки помити, залити кип'ятком. Потім витерти рушником, обваляти в муці і вмісити його в тісто. Тісто викласти у форму, змащену маслом і обсипанную мукою. хай ще трохи постоїть. Випікати в духовці (не більше 150 град.) 1,5 години. Якщо зверху підгоратиме, то покласти вологий папір.
У підігрітих вершках розвести дріжджі, покласти половину всієї кількості борошна і поставити в тепле місце. Розтерти жовтки з цукром і маслом. Коли опара підійде, ввести в неї жовтки з маслом і цукром, родзинки, нарізані цукати, горіхи. Масу добре вимісити, всипати борошно, що залишилося, сіль, ванілін. Вимісити і поставити в тепле місце, поки не збільшиться в об'ємі вдвічі. Знову вимісити і знову дати підійти.
З готового тіста сформувати невеликі булочки і викласти у форми з високими стінками, змащені маслом зсередини. Дно і стінки форми вистилати промасленим папером. Тісто у формі має займати третину висоти. Форми поставити в тепле місце на годину. Потім випікати в духовці при температурі 200-220 С протягом 60-70 хвилин. Коли верх паски зарум'яниться, накрити його змоченим папером, щоб не підгорів. Охолоджену поверхню паски змастити тонким шаром глазурі.
Паска без опари
1 кг муки,
1,5 стакана молока,
5 яєць,
300 р. вершкового масла або маргарину
1,5 стакана цукру,
40-50 р. дріжджів,
3/4 ч. ложки солі,
150 р. родзинок,
50 р. цукатів,
панірувальні сухарі,
ванілін,
кардамон.
Розведіть дріжджі в теплому молоці, всипте сіль, розтерті цукром жовтки, розтоплене (але не гаряче масло або маргарин), збиті в густу піну білки. Добре перемішайте і, накривши тісто рушником, поставте на ніч в тепле місце.
Вранці покладете решту муки, ваніліну, кардомон. Вимісите ретельно і знову поставте для підйому в тепле місце.
Коли об'єм тісто збільшиться вдвічі , додайте родзинки, цукати. Перемішайте тісто і викладайте в змащені маслом форми. Форми заповнюйте тістом на 1/3 і ставте їх в тепле місце, накривши рушником. Коли тісто підніметься і займе 3/4 форми, верх пасхи змастіть жовтком. Поставте пасхи в не дуже жарку духовку на 50-60 хвилин. У духовці форми час від часу повертайте, але робіть це обережно, інакше тісто може опуститися. Щоб верх пасок не підгорів, прикрутіть духовку , після того, як зарум'яняться, кружком з паперу, змоченим водою. Готовність пасхи визначається тонкою лучиною. Увіткніть її в паску і вийміть, Якщо суха, то пасха готова. Якщо сира, то тісто ще не пропеклося. Готові пасхи, коли вони остигнуть, покрийте білою глазур'ю і прикрасьте шматочками цукатів.
Глазур: 1 білок збийте в густу піну, поступово додаючи (продовжуючи збивати) 1/4 склянки дрібного цукрового піску.
Такі рецепти пасок запропонувала своїм читачам обласна Чернігівська гзета "Біла хата"
У будь-якій людині захований цілий світ, нескінченно цінний в очах Божих. Олександр Мень
Цей рецепт пасхи доволі простий. Молоко кип'ятимо та охолоджуємо до температури парного молока. У невеликій частині молока розводимо дріжджі, додавши 1 столову ложку цукру. Даємо дріжджам піднятися.
Готуємо тісто для пасхи. Для цього в молоко додаємо борошно, дріжджі та ретельно перемішуємо.
Накриваємо тісто для пасхи рушником і ставимо в тепле місце, щоб воно підійшло.
Збиваємо з цукром 5 жовтків, розтоплюємо вершкове масло та охолоджуємо.
Додаємо в тісто для пасхи жовтки й вершкове масло. Натираємо цедру одного лимона й додаємо в тісто.
Ядра мигдалю подрібнюємо, додаємо в тісто для пасхи разом з родзинками та сіллю. Збиваємо на стійку піну 5 білків і ретельно вимішуємо тісто.
Розкладаємо тісто для пасхи у форми, добре змазані маслом і посипані борошном. Даємо пасхам підійти, змазуємо їх поверхню жовтком і посипаємо ядрами мигдалю.
Випікаємо наші пасхи в духовці при температурі 180 градусів. Готовність перевіряємо дерев'яною паличкою.
Дріжджі розводимо в теплій воді та додаємо борошно. Накриваємо опару рушником і ставимо в тепле місце, щоб вона піднялася.
Опару для пасхи ретельно вимішуємо, в отриману масу додаємо жовтки, розтерті з цукром, мигдаль, шоколад, вино, ром, апельсинові цукати, корицю та гвоздику.
Білки ретельно збиваємо на стійку піну. Додаємо їх у тісто для паски.
Форму для пасхи встеляємо промасленим папером.
Викладаємо туди тісто та ставимо пасху в нагріту духовку. Випікаємо при температурі 150 градусів протягом 60-90 хвилин.
Готову пасху охолоджуємо й акуратно виймаємо з форми.
Готуємо глазур для пасхи. Розігріваємо на невеликому вогні цукор, акуратно додаємо туди яйця та какао. Ретельно перемішуємо до утворення однорідної маси. Глазур охолоджуємо й поливаємо нею готові пасхи
У будь-якій людині захований цілий світ, нескінченно цінний в очах Божих. Олександр Мень
ПАСКА ВЕЛИКОДНЯ Інгредієнти: 1 кг муки 0,5 л молока 100 г дріжджів 200 г вершкового масла 2-3 ст. ложки олії 10 жовтків 0,5 чайної ложки солі, сік лимонний, цедра 200 г цукру 50 г спирту(горілки) 100 г родзинок 20 г ванільного цукру
Приготування: Дріжджі розвести у теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру і 3 столовими ложками муки. Коли розчин почне „доходити”, влити його у посуд з мукою, додати розтерті з цукром жовтки, посолити і ретельно замісити. Місити до появи пухирців у тісті і тоді влити розтоплене масло і знову добре перемісити, щоб тісто увібрало жир і додати промиті родзинки, цедру, олію, спирт. Вимісивши, накрити і поставити, щоб підійшло. Коли тісто збільшиться в об’ємі вдвоє, ставимо його у форми, прикрашаємо прикрасами з прісного тіста, і залишаємо його на 30-40 хвилин, щоб підійшло. Коли підійде, змазуємо тісто яйцем і ставимо у гарячу духовку (200 градусів) на 45 хвилин. Готовий виріб змащується цукровим сиропом або поливою і прикрашається різнокольоровими посипками.
Глазур для паски Цукор — 0,5 склянки, вода — 1/5 склянки, лимонний сік — 1-2 ст. ложки, або лимонна кислота — 1/8 ч. ложки (розчинена у 2 ст. ложках води). Цукор насипати у невелику миску, залити водою, нагрівати на вогні доти, доки не розчиниться. Варити сироп 5 хвилин, охолодити до кімнатної температури (якщо при охолодженні цукрова маса починає застигати — сироп переварений. В цьому випадку потрібно додати 2-3 ст. ложки води й швидко розмішати їх з сиропом) й розтерти у мисці або ступці, додаючи потроху 1-2 ст. ложки лимонного соку або лимонної кислоти доти, доки сироп не побіліє й не стане густим. Готовою глазур’ю вкрити паску, зверху посипавши товченими горіхами або цукатами.
Можна зробити шоколадну глазур, додавши 2-3 ст. ложки натертого шоколаду або апельсинову, додавши цедру апельсина й столову ложку апельсинового соку. Можна додати 1 ст. ложку рому або підфарбувати глазур ложкою сиропу з варення. Дуже гарно виглядатиме, якщо спочатку поллєте паску білою, а потім кольоровою глазур’ю.
Паска старо-тернопільська Це рецепт паски, яка майже усім до смаку. Крім вказаних компонентів, можна порекомендувати додати ще 3-4 ст. ложки коньяку: борошно — 1,5 кг, вершкове масло — 250 г, молоко — приблизно 3 склянки, яйця — 3 шт., жовтки — 6 шт., цукор — 150 г, дріжджі — 80 г, родзинки — 0,5 склянки, мигдаль — 0,5 склянки, кардамону або шафрану — півчайної ложки, сіль — пів чайної ложки, ваніль.
Розвести дріжджі теплим молоком, з’єднати з борошном. Коли тісто підніметься, замісити його, покласти жовтки, яйця, розтоплене масло, цукор, сіль, кардамон або шафран, ваніль, родзинки, мигдаль. Добре замісити тісто, щоб воно відставало від столу, й дати піднятися. Коли тісто добре підніметься, зробити паски й знову дати піднятися. Не починати випікати паски, доки добре не підійдуть, що може тривати досить довго, оскільки тісто густе й піднімається важко. Коли паска підніметься, змазати збитим яйцем з молоком, прикрасити мигдалем з родзинками, поставити у добре розігріту духовку. Паска без дріжджів Цей рецепт відрізняється від звичайного рецепту паски, але він не менш смачний та ще й оригінальний. Тому, якщо у вас немає дріжджів або просто бракує часу на приготування дріжджового тіста, можна спекти цю паску: борошно — 400 г, вершкове масло — 60 г, молоко — 1 і чверть склянки, яйця — 2 шт., цукор — 1 склянка, мигдаль — 0,5 склянки, цукати — 0,5 склянки, лимонний сік — 4 ст. ложки, ванілін — чверть пакетика, сода — півчайної ложки, цедра з половини лимона.
Масло розтерти, жовтки розтерти з цукром, з’єднати з маслом, добре вимішати все разом, додаючи поступово сік лимона. Додати борошно й молоко, ванілін, цедру, дрібно нарізані мигдаль і цукати, соду. Білки збити, обережно замісити тісто, викласти тісто у форми, змазані маслом й обсипані сухарями або манною крупою. Відразу ставити у добре нагріту духовку на середній вогонь. Форми краще брати невеликі. Випікати 40-50 хвилин, перевіряючи готовність дерев’яною шпичкою. Готову паску вкрити глазур’ю, посипати горіхами й цукатами. З наведеної кількості продуктів виходить одна паска середніх розмірів.
Пасха обыкновенная 2,5 кг. творога, 1 стакан сметаны, 200 гр. сливочного масла, 2 ч.л. соли, 1/2 ст. сахарного песка.
Свежий, хорошо отжатый творог, протереть ложкой сквозь сито. прибавить 1 ст. свежей сметаны, 200 гр. сливочного масла, соль, сахар, всё перемешать до получения однородной массы. Взять чистую салфетку из тонкой мягкой ткани, смочив её водой, уложить ровными складками в форму, наполнить приготовленной массой. Сверху прикрыть сначала краями салфетки, затем крышкой, наложить гнёт и поставить в холодное место.(подождать пока вытекет сыворотка). Выложить на тарелку и обложить крашенными яйцами.
Пасха казацкая 3 стакана муки запарить 2 стаканами сливок(сметаны), хорошо размешать. Вбить 50 желтков, чтобы побелели в кастрюле(кастрюлю поставить в теплую воду). Взять 1/4 ф.(100 г) дрожжей, распустить в 3/4 стак. молока и влить в желтки. Размешать все это и перелить в опару. Дать тесту взойти. Добавить 1 чайную ложку соли, 3 стак. муки и месить тесто 30 мин, далее влить 1 стак. теплого сливочного масла, 1 стак. сахара, 2-3 зерна толченого кардамона, 2-3 шт. гвоздики, щепотку цинамона(корицы) и снова месить. Дать второй раз подняться. Наложить в форму немного меньше половины, когда поднимется, намазать яйцом, поставить печь в духовку на 1 час.Затем дать немного остыть, смазать цветной глазурью, присыпать разноцветной присыпкой(типа саго, вареного пшена, шариков из сахара). Пасха подольская Смешать 2 стакана сливок и 1 стак. горячего сливочного масла с 4 стаканами муки, влить 1 яйцо и 1 стак. дрожжей. Вымесить тесто, поставить в теплое место на 1-2 часа, пока опара не поднимется. Добавить в тесто 8 растертых желтков, 2 ф.(800 г) сахара, 5 ф. (2 кг) муки. Снова вымесить, выдержать в тепле 2 часа, взбить руками и положить в обсыпанную сухарями фому и осторожно поставить в печь.
Пасха со сгущенным молоком 1,25 кг творога, 300 г сливочного масла, 250 г сметаны, 400 г сгущенного молока или сливок, 1/2стакана сахара, 1 стакан изюма, щепотка ванилина.
Творог протереть через сито, добавить протертое через сито сливочное масло и сахарный песок (лучше мелкий). Творог, масло, сахарный песок и ванилин тщательно растереть, добавить сметану, сгущенное молоко или сливки, вымытый просущенный изюм. Массу тщательно перемешать, положить в пасочницу, застеленную марлечкой, свеху наложить гнет и поставить в холодильник.
Пасха с шоколадом Свежий творог 2 кг, шоколад 200 г, сахарная пудра 200 г, сметана 2 стакана, сливочное масло 200 г, цукаты 1 стакан. Шоколад натереть на терке или наскоблить ножом, смешать с сахарной пудрой и отставить. Затем взять творог, протереть через решето, смешать со сливочным маслом и сметаной, хорошо размешать, всыпать в творог стакан нарезанных цукатов, шоколад с сахарной пудрой и перемешать все это, чтобы масса имела равномерный цвет. Все сложить в форму, застланную тонкой тканью (кисеей или марлей), вынести на холод и положить под гнет. Через полтора суток пасху вынуть из формы и подавать к столу.
Пасха царская 1кг. творога, 5 яиц, 200 гр. сливочного масла, 200 гр. сметаны, 200 гр. сахара, ваниль; изюм, цукаты, миндаль, лимонная цедра.
Творог протереть через сито, смешать его с маслом, яйцами, сметаной. Сложить всё в кастрюлю, перемешать и поставить на небольшой огонь. Нн переставая мешать деревянной ложкой. Как только масса дойдёт до кипения, снять с плиты и поставить на лёд или в тазик с холодной водой. Мешать непрерывно, пока не остынет. Добавить сахар с ванилью и изюм. Всё тщательно перемешать, выложить в подготовленную форму и оставить в холодном месте на 12 час.
У будь-якій людині захований цілий світ, нескінченно цінний в очах Божих. Олександр Мень