Вівторок
23.04.2024
11:28
Вітаю Вас Гість
RSS
 
Християнський Світогляд
Головна Реєстрація Вхід
рецепти великодньої паски - Форум »
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Форум » Різне і позитивне » Рецепти великодніх пасок » рецепти великодньої паски
рецепти великодньої паски
галчонокДата: Субота, 16.04.2011, 21:39 | Повідомлення # 1
модератор
Група: Адміністратори
Повідомлень: 176
Нагороди: 1
Статус: Offline
Пекти паску — непроста наука. Не кожній досвідченій господині вдається щоразу досягти успіху. Етнографічні записи свідчать, що до цього ритуалу господиня одягала чисту сорочку. Готували тісто здебільшого опарним способом, коли воно підходило двічі, господиня, промовивши: «Господи, благослови Своїм Духом Святим», виробляла паски, зверху з двох смужок тіста викладала хрест і колоски. Пасок пекли багато — не лише для членів своєї родини, а й для убогих.

Паску пекли лише раз на рік, і кожна господиня намагалася зробити її найсмачнішою. Звісно, це залежало від уміння та від складових, наприклад, яєць клали навіть по 130 штук. Кажуть, що паска на самих жовтках довго не черствіє. Нині рецепти дещо спростилися, однак головні правила приготування цього ритуального виробу збереглися. Пропонуємо кілька порад, що можуть допомогти у цій справі.

- Дріжджі мають бути свіжими, світлими, мати приємний запах.

- Духовку варто прогрівати якомога довше, перш ніж покласти виріб.

- Борошно брати лише вищого гатунку, неодмінно просіюйте його.

- Масло треба свіже, високої жирності, без хімічних добавок.

- Форму заповнювати тістом на чверть, а в піч ставити тоді, коли тісто піднялося на третину форми.

- Ліпше не ходити кухнею, доки печеться паска чи бабка. Та й господині не варто сідати, інакше булка не виросте.

- Готовий виріб ще у формі треба покласти на решітку, щоби дно не відіпріло.

- Виймати з форми, коли трохи схолоне, але не зовсім холодну.

- Щоб висока паска не «сіла», її, діставши з форми, треба покласти на рушник, розстелений на матраці або тугій подушці.

Господині, які поділилися своїми рецептами, радять вимішувати тісто майже годину, воно мусить добре відставати від рук. Форму треба заповнити тістом на третину – під час випікання паска підійде. Готову накривають рушником, щоб пом’якшала. Доки печуться паски, не можна відкривати духовку – тісто «присяде». Вважають, що перед випіканням треба завісити вікна. Якщо хтось загляне у вікно, коли готують тісто, паски не вдадуться.


У будь-якій людині захований цілий світ, нескінченно цінний в очах Божих. Олександр Мень
 
галчонокДата: Субота, 16.04.2011, 21:40 | Повідомлення # 2
модератор
Група: Адміністратори
Повідомлень: 176
Нагороди: 1
Статус: Offline
різні рецепти

Такі рецепти пасок запропонувала своїм читачам обласна Чернігівська гзета "Біла хата"


У будь-якій людині захований цілий світ, нескінченно цінний в очах Божих. Олександр Мень
 
галчонокДата: Субота, 16.04.2011, 21:44 | Повідомлення # 3
модератор
Група: Адміністратори
Повідомлень: 176
Нагороди: 1
Статус: Offline
Рецепт мигдальної пасхи

Інгредієнти: борошно - 1 кг, молоко - 2 склянки, дріжджі - 50-70 г, яйця - 5 шт., цукор - 1 склянка, вершкове масло - 300 г, мигдаль - 200 г, лимон - 1 шт., родзинки без кісточки - 1 склянка, сіль - до смаку.

Приготування мигдальної пасхи

Цей рецепт пасхи доволі простий. Молоко кип'ятимо та охолоджуємо до температури парного молока. У невеликій частині молока розводимо дріжджі, додавши 1 столову ложку цукру. Даємо дріжджам піднятися.

Готуємо тісто для пасхи. Для цього в молоко додаємо борошно, дріжджі та ретельно перемішуємо.

Накриваємо тісто для пасхи рушником і ставимо в тепле місце, щоб воно підійшло.

Збиваємо з цукром 5 жовтків, розтоплюємо вершкове масло та охолоджуємо.

Додаємо в тісто для пасхи жовтки й вершкове масло. Натираємо цедру одного лимона й додаємо в тісто.

Ядра мигдалю подрібнюємо, додаємо в тісто для пасхи разом з родзинками та сіллю. Збиваємо на стійку піну 5 білків і ретельно вимішуємо тісто.

Розкладаємо тісто для пасхи у форми, добре змазані маслом і посипані борошном. Даємо пасхам підійти, змазуємо їх поверхню жовтком і посипаємо ядрами мигдалю.

Випікаємо наші пасхи в духовці при температурі 180 градусів. Готовність перевіряємо дерев'яною паличкою.

Рецепт шоколадної пасхи

Інгредієнти: борошно - 1,5 склянки, дріжджі - 50 г, яйце - 8 шт., цукор - 2 склянки, тертий мигдаль - 2,5 склянки, шоколад - 100 г, ром - 30 мл, червоне вино - півсклянки, панірувальні сухарі - півсклянки, апельсинові цукати - півсклянки, сік 1 лимона, кориця - 1 чайна ложка, розтерта гвоздика - 1 чайна ложка.

Шоколадна глазур: какао - 2 столові ложки, яйця - 3 шт., цукор - півсклянки.

Приготування шоколадної пасхи

Дріжджі розводимо в теплій воді та додаємо борошно. Накриваємо опару рушником і ставимо в тепле місце, щоб вона піднялася.

Опару для пасхи ретельно вимішуємо, в отриману масу додаємо жовтки, розтерті з цукром, мигдаль, шоколад, вино, ром, апельсинові цукати, корицю та гвоздику.

Білки ретельно збиваємо на стійку піну. Додаємо їх у тісто для паски.

Форму для пасхи встеляємо промасленим папером.

Викладаємо туди тісто та ставимо пасху в нагріту духовку. Випікаємо при температурі 150 градусів протягом 60-90 хвилин.

Готову пасху охолоджуємо й акуратно виймаємо з форми.

Готуємо глазур для пасхи. Розігріваємо на невеликому вогні цукор, акуратно додаємо туди яйця та какао. Ретельно перемішуємо до утворення однорідної маси. Глазур охолоджуємо й поливаємо нею готові пасхи


У будь-якій людині захований цілий світ, нескінченно цінний в очах Божих. Олександр Мень
 
галчонокДата: Субота, 16.04.2011, 21:57 | Повідомлення # 4
модератор
Група: Адміністратори
Повідомлень: 176
Нагороди: 1
Статус: Offline
Ще рецепти


У будь-якій людині захований цілий світ, нескінченно цінний в очах Божих. Олександр Мень
 
carmakovaДата: Субота, 22.04.2017, 18:54 | Повідомлення # 5
Перехожий
Група: Користувачі
Нагороди: 0
Репутація: 0
Статус: Offline
http://hrystyjany.at.ua/forum/
 
Форум » Різне і позитивне » Рецепти великодніх пасок » рецепти великодньої паски
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук:


Copyright hrystyjany © 2024